Oivalluksesta tyypin 1 diabetesta sairastavien pelastajaksi vain reilussa vuodessa
Insuliinin keksimisen vuodet 1920-1923
Millainen oli matka insuliinin keksijän Frederick Bantingin aamuöisestä oivalluksesta lokakuussa 1920 tyypin 1 diabetesta sairastaneen Leonard Thompsonin pelastamisesta elämään vasta keksityllä insuliinilla tammikuussa 1922, ja mitä sen jälkeen tapahtui? Lue tiivistelmä insuliinin keksimiseen johtaneista tapahtumista.
Länsi-Ontarion yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa opettajan työskennellyt Frederick Banting valmisteli luentoa haiman toiminnasta, kun hän pistäytyi yliopiston kirjastoon 30. lokakuuta 1920.
Siellä hänen käteensä osui tieteellinen julkaisu, jossa olleen artikkelin pohjalta hän sai aamuyön tunteina 31. lokakuuta käänteentekevän, lopulta insuliinin keksimiseen johtavan oivalluksen.
Marraskuussa 1920 Banting esitteli ideansa kokeneelle Toronton yliopiston tutkijalle John MacLeodille, joka tarjosi Bantingille pienen tutkimushuoneen, avustajan ja kymmenen koiraa tutkimustyön käynnistämiseksi.
Banting ja Best ahkeroivat kesällä 1921
Banting saapui Torontoon toukokuussa 1921. Siellä hän tapasi tukijansa Macleodin, jonka mielestä Banting tarvitsi avustajan. Vasta 22-vuotias lääketieteen opiskelija Charles Best ja Banting aloittivat yhteistyönsä 17. toukokuuta 1921.
Neljä ensimmäistä tutkimuskoiraa menehtyivät ennen kuin tutkimuksessa saavutettiin edistystä, mutta vaikka viideskin tutkimuskoira kuoli jo 1. kesäkuuta, alkoivat Banting ja Best edistyä. Elokuun 1. päivänä Banting antoi koirien haimasta eristämäänsä uutetta tajuttomalle, ketoasidoosista kärsineelle koiralle: sen verensokeri laski, se heräsi tajuttomuudesta ja kykeni kävelemään.
Kun Skotlannissa lomaillut MacLeod palasi syyskuun lopulla Torontoon, hän varoitti Bantingia ja Bestiä olemasta liian luottavaisia. Banting uhkasi puolestaan siirtyä jatkamaan tutkimustyötään muualle, jos hän ei saisi parempia tutkimustiloja ja kunnon korvausta työstään. Erimielisyydet sovittiin, ja tutkimustyö jatkui Torontossa, mutta Bantingin ja MacLeodin myöhemmän välirikon siemenet oli jo kylvetty.
Leonard Thompson sai ensimmäiset pistokset tammikuussa 1922
Koirien ja myös syntymättömien vasikoiden haimoista eristetyn uutteen epäpuhtaus aiheutti tutkijoille ongelmia. Joulukuussa tutkimusryhmään liittynyt 29-vuotias biokemisti James Collip sai tärkeän roolin: hänen osaamisensa oli avainasemassa puhtaamman uutteen valmistuksessa.
Collip tutki uutetta kaneilla ja uudisti nopeasti sen valmistusmenetelmän. Banting oli tammikuussa 1922 innoissaan siitä, kuinka hyviä hoitotuloksia Collipin valmistamalla insuliinivalmisteella oli saatu. Saavutetut tulokset rohkaisivat häntä tekemään MacLeodille ehdotuksen: nyt olisi viimein aika käynnistää valmisteen tehon kokeilu tyypin 1 diabetesta sairastavilla ihmisillä.
14-vuotias Leonard Thompson kärsi henkeä uhkaavasta ketoasidoosista ja oli kuihtunut lähes olemattomiin, kun hän sai ensimmäiset insuliinipistoksensa 11.1.1922. Ensimmäiset kaksi Thompsonin pakaroihin pistettyä insuliinipistosta eivät kuitenkaan tuottaneet odotettua tulosta.
Läpimurto oli kompastua alkuunsa
Collipia kiirehdittiin valmistamaan aiempaa puhtaampaa insuliinivalmistetta. Hänen uurastuksensa tuotti tulosta, ja Thompsonin hoitoa voitiin jatkaa 23. tammikuuta, minkä ansiosta hänen vointinsa alkoi parantua, eikä pistoksista enää aiheutunut iho-ongelmia.
Helmikuun lopulla jo seitsemän tyypin 1 diabetesta sairastavaa oli saanut insuliinivalmistetta. Uusia ongelmia alkoi kuitenkin ilmaantua: tutkijat eivät olleet kirjanneet riittävän tarkkuudella niitä menetelmiä, joilla insuliinivalmisteen puhdistamisessa oli onnistuttu, ja maaliskuun lopulla valmistusta ei kyetty jatkamaan.
Valmisteen puhtauteen liittyneet ongelmat ratkesivat kevään aikana, mutta tutkijat ymmärsivät nopeasti, että Toronton yliopistolla ei ollut resursseja aloittaa laajamittaista insuliinin valmistusta, minkä vuoksi solmittiin yhteistyösopimus Eli Lillyn kanssa.
Joulukuun 19. päivä Banting, Best ja Collip myivät patenttinsa Toronton yliopistolle vain yhdellä dollarilla.
Kroghit toivat insuliinin Pohjoismaihin
Pohjoismaihin insuliinin valmistus löysi tiensä tanskalaisten huippututkijoiden August ja Marie Kroghin kiinnostuksen ansiosta. Kroghin pariskunta vieraili John MacLeodin luona Torontossa marraskuussa 1922, ja solmi sopimuksen insuliinin valmistuksen aloittamisesta Tanskassa.
Lokakuun 25. päivä vuonna 1923 Banting ja Macleod palkittiin keksinnöstään Nobelin palkinnolla. Se, miksi juuri Banting ja MacLeod palkittiin ja Best ja Collip sivuutettiin, herätti ristiriitaisia tunteita.
Myöskään palkinnon saajat itse eivät olleet tyytyväisiä komitean ratkaisuun: he eivät palkinnon saadessaan olleet puheväleissä, ja Banting jakoi palkintonsa Bestin ja MacLeod Collipin kanssa.
Katso LT Mikko Lehtovirran Maailman diabetespäivänä 14.11.2021 pitämä lennokas luento: Insuliini 100 vuotta – jännitysnäytelmä laboratoriossa