Siirry sisältöön

Mitä diabetestutkijat tutkivat?

Diabetes koskettaa meitä kaikkia. Tyypin 1 diabetes on Suomessa väkilukuun suhteutettuna yleisempää kuin missään muualla maailmassa, tyypin 2 diabetes on yksi kansansairauksistamme, raskausdiabetekseen sairastuu noin viidennes odottavista äideistä ja suomalaiset sairastavat myös harvinaisempia diabetestyyppejä. Kaikkiaan diabetesta sairastavia on Suomessa noin 500 000.

Tutkimusta tehdään diabeteksen voittamiseksi; parhaan hoidon mahdollistamiseksi jo sairastuneille ja diabeteksen syiden selvittämiseksi, jotta diabeteksen puhkeaminen voitaisiin estää. Lisätietoja diabeteksesta saat perustajamme Diabetesliiton verkkosivuilta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

Suomalainen diabetestutkimus on maailman huippua. Tutkimusta tehdään laaja-alaisesti; tutkijoita kiinnostavat kaikki diabetestyypit, ja apurahamme jakautuvat eri yliopistokaupungeissa työskenteleville tutkijoille. Joka vuosi apurahaamme hakee lähes sata diabetestutkijaa.

Tutkimuksen painopisteet


Tyypin 1 diabeteksen salaisuuden selvittämiseen keskittyneet tutkijat selvittävät syitä sairauden taustalla ja etsivät keinoja, joilla puhkeaminen voitaisiin estää tai sitä voitaisiin viivyttää. Tällä hetkellä tutkijoiden erityinen mielenkiinto kohdistuu muun muassa elinympäristömme vaikutuksiin, viruksiin, suolistomikrobeihin, geenien toimintaan ja kantasolututkimukseen.

Tyypin 2 diabetesta tutkivat selvittävät sairastumiseen johtavia tekijöitä ja hakevat ratkaisuja sairauden ehkäisemiseksi ja lisäsairauksien välttämiseksi. Tutkimus pyrkii myös parantamaan diabeteksen hyvää hoitoa ja löytämään vastauksia muun muassa ei-alkoholiperäisen rasvamaksan torjuntaan.

Vaikka ahkeralla tutkimustyöllä on jo saavutettu paljon, ja diabetestutkimuksen myötä diabeteksen hoito ja hoitokeinot ovat kehittyneet, riittää tutkijoilla yhä työsarkaa.

Tutkimustyö synnyttää aina uusia kysymyksiä. Kun saamme vastauksen yhteen kysymykseen, herää sen myötä kaksi tai kolme uutta kysymystä.


Professori Mikael Knip, Diabetestutkimussäätiön hallituksen puheenjohtaja