Stipendier 2006
Torsdagen den 18 maj 2006 delade vi ut stipendier och anslag till diabetesforskningen i Finland. Högtidigheten gick av stapeln i Helsingfors. Med anledning av stiftelsens 30-årsjubileum var beloppet större än någonsin, 300 000 euro. Dessutom ville stiftelsen premiera så många forskare som möjligt. Bidragen är ett tvåårigt stipendium (50 000 euro/år), fem större stipendier (25 000 euro) och elva mindre (5 000–10 000 euro).
Det kom in 60 ansökningar till ett sammanlagt belopp på 1 680 000 euro. Stiftelsen för Diabetesforskning har ett vetenskapligt utskott med Per-Henrik Groop som ordförande.
Tvåårigt stipendium, 50 000 euro per år: Typ 2-diabetes och generna
Det största forskningsbidraget gick till Leif Groop, professor vid Lund och Helsingfors universitet. Han forskar i ”Prediktion och prevention av typ 2-diabetes med hjälp av genetik”.
Typ 2-diabetes ökar epidemiartat över hela världen, också i Finland. År 1990 startade ett brett upplagt projekt, Botniaprojektet, i kusttrakterna i Österbotten. Projektet utreder den genetiska bakgrunden och andra riskfaktorer vid typ 2-diabetes. Ambitionen är att informationen ska kunna användas för att förebygga typ 2-diabetes. Det tvååriga stipendiet går till en studie som undersöker hur arv och miljö påverkar risken att insjukna i typ 2-diabetes och vilken nytta olika människor har av motion.
Målet är att upptäcka de genförändringar som påverkar variationerna i insulininsöndring, insulinkänslighet och metabolism i en population. Forskarna vill också ta reda hur effekterna av fysisk aktivitet påverkas av genförändringar hos olika personer. De ska undersöka om man med hjälp av motion kan motverka att de gener som spelar en stor roll för energiförbrukningen minskar, när ett minskat antal har påvisats vid förstadier till diabetes. Fyra hundra personer med dålig kondition deltar i motionsstudien. Tanken är att deras aerobiska prestationsförmåga ska öka med 15 procent på ett år. Uppföljningar görs efter ett, tre och fem år.
Större stipendier, 25 000 euro: Fem forskningsprojekt med varierande fokus
Docent Heikki A. Koistinen, Helsingforsregionens universitetscentralsjukhus, fick stiftelsens stora stipendium för studien ”Molekylära mekanismer i insulinresistens: regleringen av glukostransport och fettmetabolism i muskler”.
Personer med typ 2-diabetes har störningar i glukostransporten in i cellerna och fettmetabolismen i musklerna. I studien tas prover kirurgiskt i lårmuskeln på personer med typ 2-diabetes och på jämförelsepersoner. I myofibrillen undersöks det hur insulin, proteinet adiponektin och insulinkänslighetsfrämjare påverkar glukostransporten in i cellerna och fettmetabolismen. Det är viktigt att känna till de molekylära funktionerna vid insulinresistens, när man vill ta fram bättre behandlingsmetoder för glukoskontroll. Resultaten har också relevans för preventionen av diabetes.
FD Sanna Lehtonen, Helsingfors universitet, fick ett stort stipendium för studien ”Molekylärbiologi rörande funktionella störningar i podocyter vid diabetesnefropati”.
Studien är inriktad på funktionen i epitelcellerna i njurens glomeruli, podocyterna, under normala förhållanden och vid njursjukdom med proteinuri, särskilt diabetesnefropati. Projektet har ambitionen att beskriva tidiga molekylära förändringar och att i sista hand identifiera nya molekyler för framtagning av medicinsk behandling. Undersökningen görs på försöksdjur, cellodlingar och njurvävnadsprov från människa.
Professor (tidsbegränsad tjänst) Riitta Luoto, Tammerfors universitet och UKK-institutet, fick ett stort stipendium för en studie kring prevention av graviditetsdiabetes med hjälp av kost och motion, ”Prevention av graviditetsdiabetes – randomiserad kontrollerad studie”.
Syftet är att finna metoder för att förebygga graviditetsdiabetes hos kvinnor som är överviktiga eller tidigare har haft graviditetsdiabetes, havandeskapsförgiftning eller högt blodtryck vid graviditet. Personerna får rådgivning och deltar dessutom i en motionsgrupp en gång i veckan. De främsta målen är att förebygga graviditetsdiabetes, ge sjuksköterskorna bättre kompetens i motionsrådgivning och att överlag främja och följa upp livsstilsrådgivningen inom hälso- och sjukvård.
FD Oscar Piug, Helsingfors universitet, fick ett stort stipendium för en studie kring ”Analys av regleringen av gentraskription i hela genomet hos personer med fettlever eller metabolt syndrom”.
Målet är att utreda hur genuttryck i levervävnad skiljer sig mellan personer med fettlever och personer med lika stor kroppsvikt och normal fetthalt i levern. Dessutom studeras de genreglerande faktorerna, med särskild inriktning på gener relaterade till inflammationsprocesser. Studien ska belysa uppkomsten av fettleversjukdom och insulinresistens.
Professor Tapani Rönnemaa, Åbo universitet och Åbo universitetscentralsjukhus, fick ett stort stipendium för studien ”Farmakologisk behandling vid graviditetsdiabetes”.
Behandlingen av graviditetsdiabetes syftar till att minska riskerna för fostret och det nyfödda barnet. Kosten är den primära behandlingsmetoden, men ibland krävs också medicinsk behandling, vanligen insulin. Än så länge har forskarna bristfälliga kunskaper om hur graviditetsdiabetes kan behandlas med perorala antidiabetika. Med hjälp av en modell för placentaperfusion utreder forskarna om de nya diabetesläkemedlen och metforminpreparat passerar placenta. Informationen är till hjälp vid valet av nya läkemedel för behandling av graviditetsdiabetes. Utifrån patientundersökningar utreds det vilka skillnader insulin-, metformin- och kostbehandlade graviditetsdiabetiker uppvisar under graviditet och förlossning samt i prevalensen hos nyfödda. Cirka 400 gravida kvinnor deltar i undersökningen. Om metformin visar sig vara lika effektivt som insulin vid lindrig graviditetsdiabetes, kan en del av graviditetsdiabetikerna använda metforminpreparat i framtiden.
Mindre stipendier, 5 000–10 000 euro
Docent Eero Kajantie, Folkhälsoinstitutet, 10 000 euro
Prematur – ny riskfaktor för typ 2-diabetes?
Med.dr Jukka Westerbacka, Helsingfors universitet, 10 000 euro
Inflammationens roll för regleringen av leverförfettning och insulinresistens i mänsklig fettvävnad
M.Sc. Zsofia Krisztina Gombos, Åbo universitet, 8 000 euro
HLA-gener utanför klass II-området som predisponerar för typ 1-diabetes
Med. lic. Eliisa Kekäläinen, Helsingfors universitet, 8 000 euro
T-lymfocyters roll för uppkomsten av autoimmunitet
Med.lic. Antti Viljanen, Åbo universitet, 8 000 euro
Effekten av bantning på insulinstimulerad glukosanvändning i hjärt- och skelettmuskeln, levern och fettvävnad och för endotelfunktionen i perifera artärer hos överviktiga
M.Sc. Katja Helenius, Helsingfors universitet, 6 000 euro
Cdk7-kinaskomplex och regleringen av fettmetabolismen genom PPA-receptorer”
Med.lic. Firozeeh Mousavinasab, Uleåborgs universitet, 5 000 euro
Miljö- och arvsfaktorer – inverkan och samverkan vid uppkomsten av metabola syndromet
Fil. stud. Marjaana Mäkinen, Åbo universitet, 5 000 euro
D-vitamin i serum och risken för typ 1-diabetes hos barn
Med.lic. Jari Punkkinen, Helsingforsregionens universitetscentralsjukhus, 5 000 euro
Isotopdiagnostik, andningstest och elektrogastrografi för diagnostik av gastropares hos diabetiker med besvär från övre buken
FM Niina Siitonen, Kuopio universitet, 5 000 euro
Typ 2-diabetes och fetma: adiponektinets och de geners roll som kodar för dess receptorer
M.Sc. Maija Tusa, Kuopio universitet, 5 000 euro
SUR1-E1506K-transgen mus som sjukdomsmodell för funktionella störningar i typ 2-diabetes