Stipendier 2010
I år har Stiftelsen för Diabetesforskning delat ut 325 000 euro i stipendier. Stiftelsen fick 86 ansökningar om stipendium och bidrag. Tolv forskare sökte i första hand det tvååriga stipendier, 39 forskare det stora stipendiet på 25 000 euro och 35 forskare mindre stipendier.
Styrelsen för Stiftelsen för Diabetesforskning beslutade om stipendierna utifrån ett förslag från vetenskapliga utskottet.
Det tvååriga stipendiet på 100 000 euro
Det största stipendiet, det tvååriga stipendiet på 100 000 euro gick till professor Heikki Hyöty vid Tammerfors universitet. Han och hans forskningsgrupp forskar i samspelet mellan enterovirus och det normala immunsystemet vid uppkomsten av typ 1-diabetes. Forskningsprojektet tar fram ett enterovirusvaccin mot diabetes. Gruppen har arbetat med vaccinet de tre senaste åren. I beloppet ingår ett personligt stipendium till filosofie magister Sami Oikarinen.
Stora stipendier på 25 000 euro
Professor Mika Ala-Korpela forskar vid Uleåborgs universitet och studierna tar sikte på bättre förståelse av uppkomstmekanismerna vid typ 2-diabetes. Han fick stipendium för studien: ”Samordning av genetik och metabonomik i karakteristiken av de molekylära processerna vid typ 2-diabetes; det metabola syndromet hos män.”
Filosofie doktor Veronica Fagerholm vid PET-centrum i Åbo och Åbo universitet fick stipendium för en studie där resultaten kan utnyttjas vid diabetesdiagnostik och uppföljning av diabetesmedicinering. Den utvecklar PET-markörer som kan användas vid bilddiagnostik av betaceller i bukspottkörteln. En donation på 10 000 euro från läkemedelsföretaget Novo Nordisk till stiftelsen ingår i stipendiet.
Professor Jorma Ilonen vid Östra Finlands universitet fick stipendium för forskning kring prevention av typ 1-diabetes: ”Resistens mot suppression medierad av regulatoriska T-celler i typ 1-diabetes.”
Medicine doktor Heikki Koistinen vid Hucs premierades för sin studie av molekylära mekanismer (MAMA) vid graviditetsdiabetes. Den genererar ny kunskap om molekylära händelser som medverkar till uppkomsten av insulinresistens och typ 2-diabetes.
Docenten Markku Lehto vid Folkhälsans forskningscentrum belönades för sin studie kring bakterieinfektionernas roll vid uppkomsten av diabetesnefropati. Forskningsprojektet ingår i den nationella studien FinnDiane som har biologiska prover och klinisk information om ungefär 5 000 finländare med typ 1-diabetes.
Professor Timo Otonkoski på Biomedicum vid Helsingfors universitet fick stipendium för sin studie om omprogrammering av mänskliga exokrina celler i bukspottkörteln till öceller. Målet är att testa om celler i mänskliga bukspottkörtlar kan omvandlas till fungerande betaceller. Studien spelar en framträdande roll för förståelsen av mekanismerna för att reglera betacellsmassa hos människa. På den vägen kan nya behandlingsmetoder eventuellt tas fram. I beloppet ingår ett personligt stipendium till filosofie doktor Martins Kalis på 12 000 euro.
Stipendier på 4 800–9 600 euro
Alam Catharina, FM, Åbo universitet, 6 400 euro
Effekten av mikrober på immunregleringen och utvecklingen av diabetes typ 1.
Hamari Susanna, FM, Uleåborgs universitet, 8 000 euro
Balansen i det T-cellsmedierade immunsystemet i diabetes typ 1.
Helenius Katja, FM, Helsingfors universitet, 9 600 euro
Cdk7-kinas och epigenetik vid uppkomsten av diabetisk hepatosteatos.
Honkanen Jarno, FM, Institutet för hälsa och välfärd, Helsingfors, 6 400 euro
Th17-immunitet vid diabetes typ 1.
Huopio Hanna, MD, Kuopio universitetssjukhus och Östra Finlands universitet, 7 600 euro
Genetisk studie av diabetes i spädbarnsåldern.
Ijäs Hilkka, ML, Uleåborgs universitetssjukhus, 4 800 euro
Graviditetsdiabetes – behandling och betydelse för kvinnas hälsa senare i livet.
Järvenpää Sanna-Mari, FM, Uleåborgs universitet, 9 600 euro
PGC-1a som regulator av levermetabolismen och glukosbalansen.
Kaye Sanna, ML, Helsingfors universitet, 6 400 euro
Fetmarelaterade tidiga metabola förändringar hos friska identiska tvillingar.
Mäkinen Marjaana, FM, Åbo universitetssjukhus och Åbo universitet, 6 400 euro
D-vitamin i serum och diabetes typ 1 hos barn.
Smura Teemu, FM, Institutet för hälsa och välfärd, Helsingfors, 9 600 euro
Celler i pankreasgångarna och deras roll vid uppkomsten av enterovirusmedierad diabetes.