Stipendier 2013
Det stora stipendiet på 100 000 euro för två år gick till medicine doktor Timo Ylikomi vid Tammerfors universitet. Hans forskningsgrupp har tagit fram en modell för fettceller som kan utnyttjas i forskning om insulinresistens. Totalt delade stiftelsen ut 400 000 euro i stipendier till tjugo forskare.
I år kom det in 80 stipendieansökningar: 55 gällde typ 2-diabetes, 21 typ 1-diabetes och 14 graviditetsdiabetes. Sex ansökningar avsåg forskning om andra diabetestyper. En stipendieansökan får gälla fler diabetestyper.
Nästan en tredjedel av ansökningarna kom från forskare vid Helsingfors
universitet. Den näst största gruppen var forskare på enheten i Kuopio
vid Östra Finlands universitet.
Sedan sitt första verksamhetsår 1976 har stiftelsen delat ut drygt fem miljoner euro i stipendier. Personer med förtroendeuppdrag i stiftelsen kan inte få stipendier.
Tvåårigt projektstipendium, 50 000 euro/år
Ylikomi Timo, MD, Tammerfors universitet
Tillämpning av en fettcellsmodell i forskningen om diabetes och verkningsmekanismer för läkemedel som orsakar fetma
Fettvävnad innehåller celler från tre olika organsystem: fettceller och förstadier till dem, blodkärlsceller och immunförsvarsceller. Alla tre reglerar varandras verksamhet. Forskningsgruppen har tagit fram den första vaskulariserade fettcellsmodellen baserad på mänskliga celler som kombinerar kärl från fettvävnad med fettceller. Modellen kompletteras med immunförsvarsceller från samma patient. Med hjälp av den kan man undersöka, antingen kombinerat eller separat, hur de tre organsystemen påverkar utvecklingen och regleringen av insulinresistensen, och hur de samverkar.
Målet är att testa modellen dels med celler från friska människor, dels med celler från patienter med insulinresistens. Det behövs en cellmodell för mänsklig fettvävnad för att vi ska få större kunskap om de biologiska processerna vid diabetes, kunna utveckla diagnostiken och ta fram nya läkemedel.
Ettåriga projektstipendier, cirka 25 000 euro)
Hannukainen Jarna, FD, Åbo universitet, PET-centrum, 25 000 euro
The role of physical exercise training in improving and restoring of internal organs’ metabolism in health and type 2 diabetes
Studien undersöker effekten av fysisk aktivitet på metabolismen i inre organ hos friska individer och personer med typ 2-diabetes. Ett av målen är att visa att diabetiker har nytta av motion.
Tidigare resultat i forskningsgruppen tyder på att fettet i levern och användningen av fettsyror minskar hos friska unga vuxna, om de motionerar. Dessutom har det kunnat påvisas att motion förbättrar funktionen i de insulinproducerande betacellerna i bukspottkörteln.
Syftet med den aktuella studien är att ta reda på hur metabolismen i inre organ påverkas av fysisk aktivitet och vilken roll förändringar spelar för
sockeromsättningen och fettmetabolismen hos diabetiker. I studien ingår
PET-, MRI- och MRS-undersökningar av människor och råttor.
I projektstipendiet till Jarna Hannukainens forskningsgrupp ingår följande personliga stipendier: Motiani Kummil, MD, arbetsstipendium, 5 månader, 10 000 euro, Toivanen Jussi, FM, arbetsstipendium, 3 månader, 6 000 euro
Honkanen Jarno, FD, Institutet för hälsa och välfärd, Helsingfors, 25 000 euro
Th17-immunity and T-cell plasticity in the development of type 1 diabetes
Immunförsvaret styrs av hjälpar-T-celler (T-helper-cells). Än så länge finns det ingen vetenskaplig dokumentation om vilken roll Th17-cellerna spelar vid uppkomsten av diabetes. Studien undersöker Th17-immunitetens roll vid uppkomsten av typ 1-diabetes. Den fokuserar på utvecklingen av Th17-immuniteten hos barn med ärftlig risk för att få typ 1-diabetes och med autoantikroppar som tyder att betacellerna har förstörts. Forskningsresultaten kan ge nya och bättre metoder för att kontrollera och motverka typ 1-diabetes.
Laitinen Kirsi, docent, FD, Åbo universitet, 25 000 euro
Reglering av risken för graviditetsdiabetes med kostintervention
Studien klarlägger hur bakterier och mikrober (probiotika) som balanserar upp mikrober i tarmen och n-3-fettsyrer (fiskolja) samverkar och påverkar
moderns och barnets hälsa. Det innovativa angreppssättet är att studien
kombinerar två verksamma ämnen. Deltagarna är överviktiga kvinnor i början av sin graviditet.
Studien genererar direkt tillämplig information om huruvida tillsats av
probiotika och fiskolja påverkar incidensen av graviditetsdiabetes hos
högriskkvinnor. Också risken för typ 2-diabetes kan reduceras om det går
att finna metoder för att minska risken för graviditetsdiabetes.
Dessutom kan det hända att medicineringen vid graviditetsdiabetes också kan reduceras hos de kvinnor som trots intervention utvecklar
graviditetsdiabetes.
Lakka Timo, MD, professor, Östra Finlands universitet, Kuopio, 25 000 euro
Studie om fysisk aktivitet och nutrition hos barn, Physical Activity and Nutrition in Children (PANIC) Study
PANIC är en tvåårig interventionsstudie med fysisk aktivitet och nutrition
hos barn. Den fokuserar på fysisk aktivitet, kost, utveckling under
graviditet och i tidig barndom, fysisk kondition, kroppskonstitution,
ämnesomsättning, cirkulationsorganens funktion, kognition, livskvalitet
och anknytande genetiska faktorer. Studien har 512 deltagare i åldrarna
6–8 år.
Målet är dels att finna nya riskfaktorer för övervikt, det metabola syndromet, typ 2-diabetes och sjukdomar i cirkulationsorganen, dels att undersöka om sjukdomarna kan förebyggas med intensifierad
motions- och kostintervention.
Barnen genomgick inledande undersökningar och delades upp i undersöknings- och jämförelsegrupper 2007–2009. Barnen i undersökningsgruppen och deras föräldrar fick intensifierad och individuell motions- och kostrådgivning, medan
jämförelsegruppen inte fick någon livsstilsrådgivning alls. Den tvååriga
uppföljningsstudien bestod av 440 barn. Resultaten ger ny kunskap om
riskfaktorer och orsaker till typ 2-diabetes och medverkar till att
förebygga sjukdomen.
Lindström Jaana, FD, docent, Institutet för hälsa och välfärd, 25 000 euro
Glukosmetabolism och kognition: Studie om prevention av minnesstörningar (FINGER)
Diabetes och nedsatt glukosbalans kan försämra de kognitiva funktionerna och ge minnesstörningar. Syftet är att undersöka sambandet mellan glukosmetabolism och kognition. Studien undersöker flera kognitiva funktioner, bland annat minne, funktionsstyrning och snabbhet vid informationsbehandling. Särskild fokus sätts på att undersöka om sambandet beror på andra riskfaktorer hos försökspersonerna, exempelvis viktindex, kost och fysisk aktivitet.
Undersökningen ingår i en större studie: Studie om prevention av minnesstörningar (FINGER). Deltagarna är i åldrarna 60–77 år och de har ökad risk för sjukdomar i cirkulationsorganen och minnesstörningar. De har tidigare deltagit i en befolkningsbaserad uppföljningsstudie (FINRISK, D2D).
Studien genererar information om glukosmetabolismens roll för kognitionen. Resultaten kan tillämpas på bedömningar av vilka långsiktiga konsekvenser diabetes och lindigare avvikelser i glukosmetabolismen har för kognitionen. Dessutom visar den nya kunskapen vem som har störst nytta av intensifierad screening och behandling för diabetes.
Otonkoski Timo, MKD, Helsingfors universitet, 25 000 euro
Activating STAT3 mutation as the cause of neonatal-onset autoimmune diabetes
Studien fokuserar på ett barn som har diabetes och stor autoimmunitet mot betaceller direkt efter födelsen. Nyligen upptäcktes också en mutation på STAT3-genen (liksom hos två andra liknande patienter). Aktivering av signalvägen för STAT3-genen leder alltså till diabetes och autoimmunitet hos nyfödda. Via experimentell forskning vill projektet öka kunskapen om processerna.
Forskningsgruppen utgår från hypotesen att aktivering av STAT3 orsakar en utvecklingsstörning i bukspottkörteln och autoimmunitet via olika mekanismer. Detta klarläggs dels med inducerade pluripotenta stamceller (iPS) från patienter, dels med en transgen musmodell.
Saarma Mart, professor, Helsingfors universitet, 25 000 euro
MANF trophic factor as a potential novel therapeutic agent for type 1 diabetes
Större kunskaper om de mekanismer som leder till att de insulinproducerande betacellerna dör kan medverka till att finna nya metoder för att förebygga typ 1-diabetes. MANF (Mesencephalic astrocyte-derived neurotrophic factor) skyddar och reparerar nervceller med dopamin som signalsubstans i djurmodeller med Parkinsons sjukdom. För undersökningar av vilken roll MANF spelar har forskningsgruppen tagit fram en modell med knockoutmöss (MANF KO). Överraskande nog utvecklade MANF KO-mössen svår diabetes strax efter födelsen till följd av fortskridande reducering av betacellsmassan.
Studien fokuserar på de molekylära mekanismer som MANF använder för att reglera överlevnaden och delningen av betaceller i öcellerna hos normala möss och knockoutmöss. Dessutom vill gruppen ta fram en transgen musmodell som kan användas för att undersöka om överuttryck av MANF kan förhindra att möss utvecklar
diabetes.
Tuomi Tiinamaija, MKD, docent, Folkhälsans forskningscentrum, 25 000 euro
FINNMODY – Monogen diabetes i Finland
Sällsynta former av diabetes som beror på en enda genmutation kallas MODY (Maturity Onset Diabetes of the Young) eller MIDD (Maternally Inherited Diabetes and Deafness). Kliniskt sett klassas merparten av diabetiker som typ 1- eller typ 2-diabetiker. Följaktligen är det inte känt hur vanlig monogen diabetes är. Dessa diabetestyper är huvudsakligen nedsatt insulinsvar på glukos eller avvikande utveckling av bukspottkörteln under fosterstadiet. I vissa fall ingår också utvecklingsstörningar i andra organ.
Det är inte känt vilka faktorer som påverkar insjuknandeåldern trots att merparten av de som ärvt genmutationen insjuknar förr eller senare. Inga behandlingsstudier har gjorts eller patienter systematiskt följts upp. Följaktligen finns det mycket lite kunskap om hur komplikationer utvecklas. Genom att kombinera patientdata och patientregister vill forskningsgruppen samla in information om alla MODY-patienter i Finland för att utreda de obesvarade frågorna.
Målen med studien är 1) att kliniskt utreda hur vanlig sjukdomsbilden för
MODY- eller MIDD-diabetes är i Finland och undersöka i hur stor
utsträckning mutationer i de vanligaste MODY- eller MIDD-generna
förklarar sjukdomsbilden, 2) att undersöka fenotyper hos olika
mutationer och risken för komplikationer samt utifrån detta utarbeta
rekommendationer för diagnostik, uppföljning och behandling av monogena former av diabetes, 3) att undersöka prognosvärdet av att vara bärare av MODY-mutationer för utvecklingen av diabetes och utreda vilka faktorer som medverkar till nedsättningen av glukostoleransen.
Personliga stipendier, arbetsstipendier, cirka 5 000–10 000 euro
Eskelinen Elina Mirjami, MD, Tammerfors universitet, Tammerfors universitetssjukhus, 3 månader, 8 000 euro
Mikrovaskulära lambåer som behandling av utbredda, kroniska fotsår hos
diabetespatienter på Tammerfors universitetssjukhus 2007–2012
Hakanen Tiina, FM, Tammerfors universitet, 5 månader, 10 000 euro
Early detection of risk factors of overweight and obesity among Finnish children
Heikkilä Harri, HVM, Östra Finlands universitet, Kuopio, 5 månader, 10 000 euro
Effekten av kost och fysisk aktivitet på glukosmetabolismen (stort befolkningsurval)
Honka Henri, MK, Åbo universitet, 4 månader, 6 400 euro
Hur fetma och typ 2-diabetes påverkar metabolismen och cirkulationen i
bukspottkörtel och tarmar, undersökt med positronemissionstomografi
(PET)
Hynynen Riikka, FD, Helsingfors universitet, 4 månader, 9 600 euro
Reglering av fettsyntesen och dess roll för den metabola belastningen från sockret i kosten
Järvelä Elina, HVM, Östra Finlands universitet, Kuopio, 4 månader, 8 000 euro
Effekten av ACT-livsstilsinterventioner på ätbeteende och riskfaktorer för typ
2-diabetes hos överviktiga personer i arbetsför ålder
Kolu Päivi, HVM, Tammerfors universitet, 5 månader, 10 000 euro
Kostnadseffektivitet och vårdkostnader vid livsstilsrådgivning för graviditetsdiabetes
Lithovius Raija, MSc, Helsingfors universitet, 4 månader, 8 000 euro
A longitudinal study of utilization, costs and effectiveness of medication in patients with type 1 diabetes
Mokkala Kati, FM, Åbo universitet, 5 månader, 10 000 euro
Origins of diabetes: In vivo and in vitro studies linking diet with metabolic endotoxemia and low-grade systemic inflammation
Soronen Jarkko, FM, Helsingfors universitet, Institutet för hälsa och välfärd, 5 månader, 10 000 euro
Novel molecular players in the development of type 2 diabetes
Wasik Anita, M.Sc., Helsingfors universitet, Haartman-institutet, 5 månader, 10 000 euro
Regulation of glucose transporters trafficking in glomerular epithelial cells