Jarmo Kekäläisen täysosuma – merkkipäivämuistamisista suurin nimikkorahastomme
NHL-jääkiekkojoukkueen johtotehtävissä työskentelevä Jarmo Kekäläinen on kahden tytön isä. Heistä vanhemmalla, 12-vuotiaalla Emilialla, on tyypin 1 diabetes. Kekäläisen 50-vuotispäivämuistamisille löytyi sen myötä perusteltu kohde: suomalainen tyypin 1 diabetestutkimus.
NHL-jääkiekkojoukkueen johtotehtävissä työskentelevä Jarmo Kekäläinen on kahden tytön isä. Heistä vanhemmalla, 12-vuotiaalla Emilialla, on tyypin 1 diabetes. Kekäläisen 50-vuotispäivämuistamisille löytyi sen myötä perusteltu kohde: suomalainen tyypin 1 diabetestutkimus.
NHL-joukkue Columbus Blue Jacketsia luotsaava Jarmo Kekäläinen juhli 50-vuotispäiväänsä vuoden 2016 heinäkuussa. Hän järjesti syntymäpäiviensä yhteydessä hyväntekeväisyyshuutokaupan, jonka tuotot ohjautuivat Diabetestutkimussäätiölle.
Huudettavana oli esimerkiksi jääkiekkoaiheisia harvinaisuuksia, kuten NHL-pelaajien nimikirjoituksilla varustettuja pelipaitoja ja mailoja.
– Muun muassa entiset ja nykyiset NHL-kiekkoilijat kartuttivat huutokaupan tuottoja lahjoittamalla huudettavaa. Korkeimman tarjouksen tehneet saivat omikseen esimerkiksi Teemu Selänteen signeeraaman pelipaidan ja Jarkko Ruudun omasta kokoelmastaan valitseman paidan, Kekäläinen kertoo.
Jääkiekkoväen käsi oli karttuisa
Huutokauppa oli vain osa Kekäläisen suomalaisen diabetestutkimuksen hyväksi tekemää varainhankintaa. Hän pyysi kaikkia merkkipäiväänsä muistaneita, kuten isoa joukkoa suomalaisten hyvin tuntemia NHL-nimiä, osoittamaan tukensa tutkimukselle.
– Minulle oli tärkeää järjestää syntymäpäiväjuhlani nimenomaan Suomessa. Haluan kiittää varainkeräyksen onnistumisesta lahjoittajien lisäksi myös Royal Ravintoloita, joka loi juhlavat puitteet tuntuville lahjoituksille, Kekäläinen sanoo.
Huutokaupan ja syntymäpäiväjuhlien kokonaistuotto oli noin 32 000 euroa. Tuotosta muodostettiin lyhentämättömänä Emilia Kekäläisen nimikkorahasto. Rahasto on Diabetestutkimussäätiön historian tähänastisesti suurin.
Hyvää hoitoa ja hyväntekeväisyyttä
Kekäläisen perheen esikoinen sai diabetesdiagnoosin 5-vuotiaana aprillipäivänä vuonna 2010.
– Emilian sairastuminen oli täydellinen yllätys ja shokki. Kun siitä selvittiin, on arki diabeteksen kanssa sujunut kohtuullisen hyvin, ja Emilian elämä on aktiivista ja urheilullista.
Emilian sairastuessa Kekäläiset asuivat Yhdysvalloissa, mutta muuttivat pian Suomeen, jossa asuivat kolme vuotta ennen kuin muuttokuorma lähti takaisin rapakon taakse.
– Emilia on saanut hyvää hoitoa molemmissa maissa. Hän on käyttänyt insuliinipumppua lähes sairastumisensa alusta asti, mikä helpottaa päivittäisiä hoitorutiineja. Uudet innovaatiot, kuten vaikkapa keinohaima, tarjoavat varmasti tulevaisuudessa aivan uusia mahdollisuuksia diabeteksen hoitoon, Kekäläinen uskoo.
Jarmo Kekäläinen kertoo seuraavansa diabetestutkimusta, ja perhe osallistuu tutkimuksen tukemiseen myös kotimaisemissaan Ohion Columbuksessa.
– Kutsumme usein tuttaviammekin mukaan JDRF:n (Juvenile Diabetes Research Foundation) hyväntekeväisyyskävelyille. Osallistujat voivat halutessaan tukea tutkimusta kävelyn yhteydessä.
Kun Kekäläiseltä kysyy, miksi hän arvelee hyväntekeväisyyteen lahjoittamisen ja varainkeruun ylipäänsä olevan Yhdysvalloissa luontevampaa kuin Suomessa, hän löytää kaksi keskeistä perustetta.
– Yhteisöllisyys ja yhteisön auttaminen on amerikkalaisille isompi asia kuin meille suomalaisille. Toinen tärkeä tekijä on yksityishenkilöidenkin lahjoitusten verovähennyskelpoisuus. Suomessa onneksi edes yritykset voivat hyödyntää tämän veroedun.
Lue lisää Columbus Blue Jackets -joukkueen verkkosivuilta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) (teksti on englanninkielinen).