Siirry sisältöön

Rekkamummi auttaa maantiellä ja tutkimustyössä

Anita Paasikontu kuljetti täysperävaunuyhdistelmää Tampereen ja Helsingin välisellä moottoritiellä, kun hän huomasi edessään vaaratilanteen: henkilöauton kuljettaja tarvitsi apua. Paasikontu pysähtyi, auttoi sairauskohtauksen saanutta kuljettajaa ja hälytti ambulanssin. Ammattina Sankari -kampanja palkitsi Paasikonnun esimerkillisestä toiminnasta, ja Paasikontu lahjoitti puolet palkintosummastaan diabetestutkimuksen tukemiseen Diabetestutkimussäätiölle.

Espoolainen Anita Paasikontu on työskennellyt kuljetusalalla yli 30 vuotta. ”Rekkamummi” on lapsenlasten pian 60-vuotiaalle mummilleen antama lempinimi, jolla Paasikontu tunnetaan myös ammattikuljettajien keskuudessa.

Myöhään marraskuisena sunnuntai-iltana Paasikontu oli palaamassa pääkaupunkiseudulle Ouluun suuntautuneelta rahtikeikalta. Pian Tampereen ohitettuaan hän huomasi edessään moottoritiellä henkilöauton, joka oli ajokaistalla poikittain. Muu liikenne ei juuri hidastanut vauhtiaan, vaan kuljettajat vaihtoivat kaistaa ja jatkoivat matkaansa.

Paasikontu pysäköi lähes 25-metrisen rekkansa tien laitaan ja laittoi hätävilkut päälle.

– Henkilöautossa oli pahoinvoiva, sekava ja miltei tajuton nainen, jolla oli sairauskohtaus meneillään, Paasikontu kertaa tapahtunutta.

Paasikontu soitti hätänumeroon, mutta avun saaminen osoittautui yllättävän vaikeaksi.

– Naisen auton ohittaneet olivat tehneet ilmoituksen epäillystä rattijuoposta, ja hätäkeskuksesta kerrottiin minulle, että paikalle on jo tulossa poliisi. Sain vakuutella aika pitkään ennen kuin siellä uskottiin, että kyseessä on sairauskohtaus, ei rattijuoppo.

On kansalaisvelvollisuus tarjota apua

Välipitämättömyys liikenteessä harmittaa Paasikontua. Hänestä on kansalaisvelvollisuus pysähtyä tarkistamaan tilanne ja tehdä parhaansa, jos on pienintäkin syytä epäillä, että kanssaihmisellä on hätä.

– Kiireidemme täytyy loppua siihen paikkaan, Paasikontu painottaa.

Marraskuussa 2020 sattunut hätätapaus moottoritiellä päättyi onnellisesti, vaikka toisin olisi voinut käydä.

– Onneksi kukaan ohiajaneista ei kolaroinut tilanteessa. Ja pari päivää tapauksen jälkeen sain auttamaltani naiselta kiitosviestin. Hänen henkensä oli ollut hiuskarvan varassa, mutta nyt hän voi olosuhteisiin nähden hyvin, Paasikontu muistelee helpottuneena.

Kokeneen ammattikuljettajan esimerkillinen toiminta ja neuvokkuus huomioitiin Ammattina Sankari -kampanjassa: Paasikontu sai 5 000 euron palkinnon, josta hän lahjoitti puolet kampanjan sääntöjen mukaisesti hyvään tarkoitukseen. Paasikonnun valinta oli diabetestutkimuksen tukeminen Diabetestutkimussäätiön kautta.

Valokeilassa arjen sankarit

Ammattina Sankari -kampanja palkitsee vuosittain ammattikuljettajan, joka on toiminnallaan osoittanut arjen sankaruutta. Kampanjaa koordinoi Bridgestone yhteistyökumppaneinaan Rahtarit ry, Scania Suomi Oy, Milcoa Oy, Örum Oy, Bandag ja Viipalemediat Oy.

– Haluamme korostaa oikean asenteen merkitystä. Pienetkin asiat voivat olla suuria, ja jokaisen pitää olla valmis auttamaan silloin, kun apua tarvitaan, korostaa Bridgestonen myyntipäällikkö Jussi Huhta.

Kampanjalla halutaan vaikuttaa myös raskaan liikenteen maineeseen.

– Toivomme, että saamme ehdotuksia avuliaista arjen sankareista. Meihin saa siis mielellään ottaa yhteyttä, kun kohtaa liikenteessä esimerkillisesti toimivia raskaan liikenteen ammattilaisia, Huhta kannustaa.

Sankaritarinoita kootaan sivulle www.ammattinasankari.fi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun), jolta löytyy nyt jo myös vuonna 2021 palkittuja sankareita ja heidän edesottamuksiaan.

Lupa unelmoida

Rekkamummi Anita Paasikontu oli järjestyksessä kymmenes Ammattina Sankari -tunnustuksen ja hyvään tarkoitukseen menneen rahapalkinnon saanut ammattikuljettaja.

Diabetestutkimuksen ja -tutkijoiden tukeminen on Paasikonnulle luonteva tapa auttaa.

– Perheessämme on diabetesta sairastavia ja tiedän, kuinka hankala kumppani diabetes voi olla. Toivon parempaa elämää diabeetikoille ja haluan lahjoituksellani tukea diabetestutkijoita hoitomenetelmien kehittämisessä.

Paasikontu on pahoillaan siitä, että jotkut ovat lahjoituksen kohteen kuulleessaan epäilleet rahojen päätyvän varainkeruuorganisaation pyörittämiseen.

– Olen kuitannut heille, että voin luottaa Diabetestutkimussäätiö ohjaavan kaikki saamansa lahjoitukset lyhentämättöminä apurahoihin.

Paasikonnulla on myös omakohtainen kosketuspinta siihen, kuinka vaikuttavaa työtä tutkijat tekevät.

– Minulla on ollut ilo tutustua diabeteslääkäri Eero Kaprioon. Hän on valloittava persoona, joka on omalla esimerkillään osoittanut, miten arvokasta lääketieteellisen tutkimuksen tekeminen Suomessa on, Paasikontu sanoo.

Lähimmäisiään positiivisen ajatteluun rohkaisevalla neljän lapsen ja lapsenlapsen äidillä ja mummilla on haave.

– Kunpa kukaan ei joutuisi hylkäämään unelmiaan diabetekseen tai johonkin muuhun elinikäiseen sairauteen sairastumisen vuoksi.

Anita Paasikontu nojaa oranssi takki päällään rekan puskuriin
Rekkamummi Anita Paasikontu toivoo, että kenenkään ei tarvitse luopua unelmistaan. Kuva: Annika Rauhala

Artikkeli on julkaistu myös Diabetestutkimussäätiön vuosikertomuksessa 2020.