Siirry sisältöön

Tervetuloa Maailman diabetespäivän yleisöluentotilaisuuteemme Tampereelle tiistaina 14.11.

Tervetuloa kuulemaan huippututkijoiden luentoja kaikille avoimeen ja maksuttomaan yleisöluentotilaisuuteemme.

Hankittujen ominaisuuksien periytyminen – vaikuttavatko elintapamme jälkeläistemme terveyteen?

Akatemiatutkija, FT Emma Raitoharju, Tampereen yliopisto

Lihavuus ja perinnöllinen diabetesriski – onko elintapojen muuttamisesta enää mitään hyötyä?

Erikoislääkäri, LT Emilia Huvinen, Helsingin yliopisto

Aika: tiistai 14.11.2023, klo 16.00-18.30

Paikka: Tampereen yliopiston keskustakampus, Pinni B -rakennus (Kanslerinrinne 1), sali B1100

Kahvitarjoilu, luennot alkavat klo 16.30.

Tutustu luennoitsijoihin

Akatemiatutkija, FT Emma Raitoharjun tutkimusryhmän uusimmissa tutkimusavauksissa pyritään selvittämään, onko ihmisillä nähtävissä hankinnaisten ominaisuuksien ylisukupolvista periytymistä, ja ovatko esimerkiksi vanhempien nuoruusvuosien ylipaino tai isoisien kokema sotastressi yhteydessä jälkipolvien epigeneettisiin profiileihin ja terveyteen.

Raitoharju tutkii sitä, miten epigeneettiset profiilit, kuten DNA metylaatio ja mikro-RNA:iden ilmentyminen liittyvät yksilön terveyteen, ja miten nämä profiilit muuttuvat ihmisten ikääntyessä ja sairauksien kehittyessä.

Raitoharjun tutkimusryhmässä on tutkittu myös sitä, miten hedelmöityksen aikaiset olot vaikuttavat jälkeläisten epigeneettisiin profiileihin, ja altistavatko tietyt raskausajan altisteet myöhemmälle sairastuvuudelle juuri näiden profiilien kautta.

Raitoharju on tehnyt väitöskirjansa ja sen jälkeen useamman vuoden post-doc tutkimusta professori Terho Lehtimäen tutkimusryhmässä, Lehtimäen ryhmä on saanut Diabetestutkimussäätiön apurahan useana vuonna.
Nyt Raitoharju luotsaa omaa tutkimusryhmäänsä Tampereen yliopistossa, ja tekee yhä tiivistä tutkimusyhteistyötä Lehtimäen kanssa. Tutkijoiden yhteinen mielenkiinto kohdistuu Lasten Sepelvaltimotaudin Riskitekijät (LASERI) -tutkimusaineistoon parissa ja siihen, mikä altistaa suomalaiset metabolisille sairauksille. Raitoharjun on omalla tutkimuslinjallaan erikoistunut erityisesti epigeneettisiin tekijöihin.

Sivuillamme julkaistun LT Emilia Huvisen haastattelun voit lukea tästä.