Millainen oli matka insuliinin keksijän Frederick Bantingin lokakuisena aamuyönä vuonna 1920 tekemästä oivalluksesta tyypin 1 diabetesta sairastaneen Leonard Thompsonin hoitamiseen vasta keksityllä insuliinilla tammikuussa 1922 ja mitä sen jälkeen tapahtui? Viisiosainen kirjoitussarjamme kertoo tyypin 1 diabetesta sairastavat elämään pelastaneen keksinnön vaiherikkaan tarinan.
Sadat tutkijat olivat yrittäneet löytää hoitoa tyypin 1 diabetekseen jo ennen kuin insuliinin keksijä Frederick Banting sai käänteentekevän oivalluksen, ja aloitti Toronton yliopistossa työn, joka johti läpimurtoon.
Frederick Banting ja Charles Best aloittivat insuliinin keksimiseen johtavan työskentelynsä toukokuussa 1921. Tutkijakaksikon työtilat Torontossa olivat kehnot, ja vaikka he menettivät useita koiria, oli työn suunta oikea.
Biokemisti James Collipin liittyminen mukaan tutkimusryhmään ratkaisi eläinten haimasta kehitetyn uutteen puhtausongelman. Ryhmän edistyksestä tuli julkista ja lääketeollisuuden kiinnostus heräri.
Ensimmäinen vasta keksityllä insuliinilla hoidettu potilas oli 14-vuotias Leonard Thompson, jolle annettiin ensimmäiset pistokset tammikuussa 1922. Valmisteen puhtaus aiheutti yhä haasteita, mutta ne ratkaistiin ja insuliinin laajamittainen valmistus alkoi.
Insuliinin patentti rekisteröitiin Kanadassa syyskuussa 1922, ja keksijät myivät patenttinsa Toronton yliopistolle vain yhdellä dollarilla. Insuliini löysi vuonna 1923 tiensä myös Pohjoismaihin, ja saman vuoden syksyllä sen keksijät saivat Nobelin palkinnon.
Kuinka tyypin 1 diabetesta sairastavat elämään pelastanut insuliini keksittiin, mitä tapahtui vuosina 1920-1923? Lue tiivistelmä keksintöä edeltäneistä tapahtumista, insuliinin patentoinnista, sen päätymisestä Pohjoismaihin ja tutkijoiden saamasta Nobelin palkinnosta.